úterý 17. března 2015

Prosciutto slané tyčinky

Slané tyčinky a zapečené lodičky s mozzarellou a prosciutto

V úvodu musím napsat, že tento recept se pro laika bude zdát super jednoduchý. A opravdu je to tak, pár ingrediencí, smíchat a hodit na plech. Má to ale jedno velké ALE. Uhníst těsto rukou je makačka, kterou si nechcete naplánovat po posilovně, takže doporučuji mít ruce odpočaté, protože tady se bude hodně hníst a válet v rukou.



Budeme potřebovat

2 a půl hrnku polohrubé mouky,
1 hrnek mléka,
1/4 hrnku oleje,
1 žloutek,
3 špetky soli,
1 kostka droždí,

1 mozzarella
1 balení prosciutto
1 balení sýru eidam

1 bílek na potření,
koření: oregano, bazalka, paprika ostrá v prášku.

Postup přípravy receptu

Do mísy vsypeme mouku, uděláme do ní důlek, nalijeme do něj mléko, olej, žloutek, sůl a droždí. Vše řádně ručně vypracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme asi na hodinku nakynout. A jako když říkám vypracovat těsto, znamená to pěknou makačku, těsto mi trvalo tak 20min pečlivého vyvalování do stavu, kdy už nelepilo. Lépe se vám to bude dělat vždy s menším kouskem.

Z těsta na pomoučněném vále děláme malé nebo i velké tyčinky. Tyčinky dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem a posypeme oreganem, bazalkou, nebo paprikou, dle chuti.

Z jednoho těsta lze udělat několik různých variací, včetně mojí oblíbené "lodičky", kterou naplníme sýrem s prosciutto a kostkami mozzarelly. Vše pak potřeme bílkem a řádně zasypeme oreganem a bazalkou.

Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 20 minut. Když pečete tenčí tyčinky, jsou hotové tak za 10 min. Tak bacha na to. Jinak recept dost cool. Na fotkách vidíte, jak se mi to povedlo.






Tak dobrou chuť :)